Home / CFM Buzz / Gaya Hidup Digital / 7 PRINSIP PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

7 PRINSIP PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Sumber : SHOUT H2, 2018

DATA PERIBADI SAYA TELAH DISALAHGUNA. APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN?

Jika anda mengalami situasi di mana terdapat syarikat tidak berdaftar atau mana-mana syarikat memiliki data peribadi anda tanpa kebenaran dan pengetahuan, anda boleh failkan laporan ke Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi untuk dijalankan siasatan. Secara umumnya, jika ada data peribadi anda disalahgunakan bagi tujuan pemasaran atau syarikat yang memegang data peribadi anda melanggar salah satu atau kesemua tujuh prinsip di atas, anda berhak membuat laporan.

Untuk butiran yang lebih tepat mengenai Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (APDP) serta cara memfailkan laporan, sila layari http://www.pdp.gov.my/index.php/my/

*Artikel atau tip ini tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat undang-undang dan ia hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Sila berunding dengan pakar undang-undang yang berkelayakan.

*  *  *

Anda suka artikel, tip ini? Kongsikan di FacebookTwitter, dan Instagram anda. ‘Follow’ kami untuk ketahui lebih banyak tip & info terkini mengenai komunikasi & multimedia.

~consumerinfo.my :: another website by Communications & Multimedia Consumer Forum of Malaysia (CFM)~ 

Cadangan Artikel

APLIKASI KESELAMATAN TELEFON TERBAIK – MELINDUNGI PRIVASI ANDA

Keselamatan menjadi aspek penting bila berbicara mengenai pemilikan peranti mudah alih. Tidak kira apa jua …

5 LANGKAH MENCEGAH TELEFON ANDA DARI TERLEBIH PANAS

Telefon cepat panas? Lakukan tip kami cadangkan untuk mengelak daripada sebarang bahaya : Sumber SHOUT H1,2018 #CFMSHOUT2018 | CFM

Ingin Komen?