Home / CFM Buzz / Gaya Hidup Digital / 9 TIP PERAYAUAN ANTARABANGSA BAGI JEMAAH HAJI MALAYSIA

9 TIP PERAYAUAN ANTARABANGSA BAGI JEMAAH HAJI MALAYSIA

1 Sebelum memulakan perjalanan ke luar negara, sila rujuk kepada penyedia perkhidmatan anda terlebih dahulu. 

Ini adalah untuk memastikan anda mendapat maklumat yang tepat mengenai caj yang akan dikenakan. Anda tidak akan dikecualikan daripada membayar caj tersebut walaupun anda benar-benar tidak tahu. 

2 Sebelum anda meninggalkan Malaysia, sila pastikan anda telah membuat salinan semua kenalan dan data penting dalam telefon anda. 

Sebagai langkah keselamatan, sekiranya anda kehilangan telefon ketika berada di sana. Anda juga boleh memuatnaik maklumat-maklumat penting ini dan menyimpannya dalam ‘storan’ atas talian untuk capaian mudah dan dari mana-mana sahaja.

3 Anda tidak digalakkan menggunakan dua kad sim dalam satu telefon bimbit.

Jika anda tidak biasa dgn Settings’ / Penetapan yang perlu diubah, gunakan telefon bimbit yang lain bagi setiap kad sim. Selain itu, disarankan agar anda dapat membawa telefon bimbit kedua yang lebih murah untuk penggunaan kad sim tempatan bagi anda menerima atau membuat panggilan penting. Anda boleh menggunakan telefon pintar anda untuk sambungan WiFi sahaja. 

4 Anda juga boleh membeli kad sim antarabangsa yang dijual di Malaysia melalui dalam talian atau di lapangan terbang.

Ia mungkin mempunyai pakej yang memenuhi keperluan anda selain dapat mengurangkan kerumitan anda untuk mendaftar kad sim semasa di luar negara.

5 Sebagai alternatif untuk mendapatkan pilihan yang lebih murah, anda boleh dapatkan kad sim tempatan sebaik tiba di Arab Saudi.

Lakukan sedikit kajian mengenai pelan yang disediakan dan pilih pakej kad sim yang terbaik dan sesuai dengan penggunaan anda sepanjang berada di sana. 

6 Nyahaktifkan “SAMBUNGAN AUTOMATIK KE RANGKAIAN”

Kebanyakan penyedia perkhidmatan di Malaysia mempunyai rakan perayauan antarabangsa  di semua negara yang anda lawati dan biasanya mereka menyediakan pakej khas kadar rata bagi panggilan suara dan data apabila disambungkan kepada mereka. Nyahaktifkan “SAMBUNGAN AUTOMATIK KE RANGKAIAN” dan pastikan anda sentiasa disambungkan kepada rakan perayauan penyedia perkhidmatan anda untuk menikmati pakej khas ini.

7 Tukar mod “Airplane” atau “ Kapal Terbang” dan gunakan WiFi

Jika anda ingin terus berhubung dengan hanya menggunakan WiFi , anda boleh memilih untuk menukar mod telefon pintar anda ke mod “AIRPLANE” atau “KAPAL TERBANG” dan gunakan sepenuhnya WiFi awam yang anda boleh dapati. 

8 Gunakan aplikasi ketika menerima panggilan semasa berada di luar negara

Jika anda hanya mahu menerima panggilan dan SMS semasa berada di luar negara, anda boleh memilih untuk menggunakan aplikasi seperti “whatsapp call/ video call” dan gunakan WiFi sahaja.

9

 Ingatlah …

“ Tiada panggilan sepenting panggilan Ilahi .

Jangan biarkan masalah komunikasi mengganggu ibadah haji anda” 

Mesej ini dibawakan oleh Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia

#haj #haji2017 #tabunghaji #CFMmalaysia

Cadangan Artikel

PERALATAN DIPERLUKAN UNTUK BERMULA SEBAGAI VLOGGER | CFM

Anda mahu jadi seorang vlogger yang hasilkan video menarik? Mulakan langkah anda ke arah menjadi vlogger berjaya dengan menggunakan peralatan ini | CFM

CETAK ROMPAK DIGITAL, KENAPA IANYA SALAH?

Ketahui bagaimana untuk mengenali kandungan digital itu telah dicetak rompak dan saluran untuk membuat aduan yang betul | CFM

Ingin Komen?