Home / CFM Buzz / Gaya Hidup Digital / 7 PRINSIP PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

7 PRINSIP PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Sumber : SHOUT H2, 2018

DATA PERIBADI SAYA TELAH DISALAHGUNA. APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN?

Jika anda mengalami situasi di mana terdapat syarikat tidak berdaftar atau mana-mana syarikat memiliki data peribadi anda tanpa kebenaran dan pengetahuan, anda boleh failkan laporan ke Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi untuk dijalankan siasatan. Secara umumnya, jika ada data peribadi anda disalahgunakan bagi tujuan pemasaran atau syarikat yang memegang data peribadi anda melanggar salah satu atau kesemua tujuh prinsip di atas, anda berhak membuat laporan.

Untuk butiran yang lebih tepat mengenai Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (APDP) serta cara memfailkan laporan, sila layari http://www.pdp.gov.my/index.php/my/

*Artikel atau tip ini tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat undang-undang dan ia hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Sila berunding dengan pakar undang-undang yang berkelayakan.

*  *  *

Anda suka artikel, tip ini? Kongsikan di FacebookTwitter, dan Instagram anda. ‘Follow’ kami untuk ketahui lebih banyak tip & info terkini mengenai komunikasi & multimedia.

~consumerinfo.my :: another website by Communications & Multimedia Consumer Forum of Malaysia (CFM)~ 

Cadangan Artikel

JADIKAN HIDUP ANDA LEBIH GEMBIRA – CERIAKAN DAN BERSIHKAN KANDUNGAN MEDIA SOSIAL ANDA

Bagaimana ketika sedang bermedia sosial namun dalam masa yang sama hidup lebih ceria dan gembira? Ikuti tips dari CFM ini.

PERALATAN DIPERLUKAN UNTUK BERMULA SEBAGAI VLOGGER | CFM

Anda mahu jadi seorang vlogger yang hasilkan video menarik? Mulakan langkah anda ke arah menjadi vlogger berjaya dengan menggunakan peralatan ini | CFM

Ingin Komen?